top of page

Gevel Renovaties

Alles wat je moet weten!
WhatsApp Image 2021-12-13 at 04.40.15 (3).jpeg

Uitslijpen en hervoegen 

Is uw gevel toe aan een renovatie? Dan is het misschien een goed idee om de voegen uit te slijpen en te hervoegen. Kapotte voegen zijn immers niet alleen lelijk, ze kunnen ook erg schadelijk zijn als er via deze weg water naar binnendringt en voor vochtproblemen zorgt. Bovendien kunnen ze, bij vriesweer, ook tot barsten leiden door het indringen van water. Als u weet dat voegen 15 tot 25% van de totale muuroppervlakte innemen, dan is het geen slecht idee om hier extra aandacht aan te schenken.

Uitslijpen en hervoegen
Wanneer moet ik mijn voegen laten herstellen?

Merkt u barsten of scheuren op in het voegwerk? Vaak wordt gedacht dat voegen vooral een esthetisch doel hebben en dit geen kwaad kan. Niets is minder waar. Goed voegwerk is essentieel om het metselwerk en de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Wanneer er regen naar binnen dringt, kan dit leiden tot doorslaand vocht op de binnenmuren. Als het dan ook nog eens vriest, kan de gevel zelfs beginnen scheuren. Grijp dus snel in als u merkt dat het voegwerk niet meer heel is.

gevelreiniging-prijs-1.png
Before
WhatsApp Image 2022-01-21 at 12.53.18.jpeg
WhatsApp Image 2022-01-21 at 14.25.33.jpeg
After
WhatsApp Image 2022-01-21 at 12.53.22.jpeg
WhatsApp Image 2022-01-21 at 14.25.34.jpeg
Hoe worden voegen uitgeslepen en hersteld?

Bij gevelrenovatie proberen we steeds enkel de meest aangetaste stukken te herstellen. Daarbij worden eerst beschadigde gevelstenen vervangen en loszittende stenen terug vastgemetst. Het oude voegwerk wordt vervolgens uitgeslepen of zelfs uitgehakt, bij voorkeur zo diep mogelijk. Uiteraard zorgen we ervoor dat het metselwerk niet wordt beschadigd. Daarna wordt de volledige gevel gereinigd. Stof, vuil en voegresten worden daarbij volledig verwijderd. Nauwkeurigheid en precisie is bij deze fase van de herstellingswerken zeer belangrijk. Wanneer de muur helemaal schoon is, kan deze worden hervoegd. Hiervoor zijn verschillende voegtypes mogelijk: terugliggende voeg, platvol gladde voeg, schaduwvoeg, verdiepte voeg, geborstelde voeg … Drogen de voegen te snel uit, dan is het belangrijk dat u deze nabevochtigt. Regent het kort nadat u hebt gevoegd? Plaats dan een afdekzeil over de muur om de voegen de tijd te geven om te drogen.

​

Zin in een ander kleurtje? Dit is het moment om uw gevel ook een nieuw uitzicht te geven. 

Werk af met hydrofuge ​

Zijn alle voegen hersteld? Dan is het een goed idee om de volledige gevel meteen ook waterdicht te maken met een hydrofuge. Door een vochtwerende crème aan te brengen op de gevel, voorkomen we immers dat er water of regen in de muur naar binnen kan dringen en schade kan aanbrengen aan de buiten- en binnenkant van uw woning of gebouw. Deze laag is dampdoorlatend, waardoor het aanwezige vocht in de muur nog steeds goed kan uitdrogen. Dankzij de hydrofuge wordt de gevel ook nog eens UV-werend, waardoor deze niet kan verkleuren door de zon. Veel vliegen in één klap!

​

Reiniging

Reiniging

Uw gevel is het uithangbord van uw woning, winkelpand of bedrijfsgebouw. Een beetje zoals een visitekaartje, maar dan groter en bijna nóg belangrijker, want het kan mensen bijvoorbeeld overtuigen om al dan niet in uw winkel binnen te stappen. En ook thuis wilt u dat mensen graag bij u op bezoek komen en zich snel thuis voelen. Op tijd en stond uw gevel reinigen is dus geen overbodige luxe.

gevelreiniging-prijs-1.png
Een verwaarloosde gevel nodigt niet uit

U kent het wel, verkleurde gevels door regen, mossen, klimopresten… Erg uitnodigend is dat niet. Zeker wanneer uw buur wél een verzorgde, nette gevel heeft, maakt u geen al te goede indruk. Het is echter een feit dat gevels en buitenmuren heel wat te verduren krijgen en weer en wind moeten doorstaan, jarenlang.

​

Geen zorgen, er bestaan heel wat technieken voor het reinigen van gevels, dus ook voor uw specifieke gevel is er een oplossing op maat.

maxresdefault.jpeg

Hogedrukstoomreinigen

Het reinigen van de gevel met stoom is erg milieuvriendelijk: men maakt alleen gebruik van stoom, die onder hoge druk tegen de buitenmuur wordt geblazen. Op die manier kan vooral lichte vervuiling snel verwijderd worden. Stoomreiniging mag namelijk niet toegepast worden op oude of broze gevels omdat deze niet goed bestand zijn tegen temperatuurverschillen.

sam_1365.jpeg

Chemische reinigen

Bij het chemisch reinigen van de gevel, wordt een chemisch of biologisch middel gebruikt om de aanwezige vervuiling te verwijderen. Het is een zeer effectieve techniek waarmee in korte tijd een gevel opgefrist kan worden. Toch kan het niet zonder meer op iedere ondergrond worden toegepast.

​

​

Kan ik zelf mijn gevel reinigen?

Zelf een gevel reinigen is niet aangeraden. Het vraagt de nodige kennis en ervaring om op basis van het soort oppervlak van de gevel te bepalen welke techniek geschikt is en welke niet. U moet ook kunnen inschatten om welk type vervuiling het gaat. Elke gevel is uniek en vraagt om een specifieke aanpak. Bovendien moet u op hoogte kunnen werken en niet iedereen kan met een hoogtewerker overweg. Pakt u uw gevelreiniging op een verkeerde manier aan, dan loopt u ook nog eens het risico op schade, die misschien wel onherroepelijk wordt, waardoor het prijskaartje uiteindelijk veel duurder wordt dan wanneer u een professional inhuurt.

Houd uw gevel langer schoon door te impregneren

U hebt uw gevel laten reinigen door een gespecialiseerde firma? Fijn! Laat uw investering niet voor niets zijn en bescherm uw gevel door deze te impregneren. Dankzij hydrofuge, of ook wel een behandeling met een beschermende laag tegen regen, wind, UV-stralen en aanhechting van vuil, geniet u nog jarenlang van een schone gevel.

gevelbekleding-kaleien-2.jpeg

Kaleien

Gevels kaleien wint steeds aan populariteit. Het is dan ook een originele manier om oneffenheden in uw gevel te verbergen en om tegelijkertijd een authentiek, uniek en landelijk effect te creëren. Maar wat is het precies en is het iets voor uw pand? We vertellen u graag wat deze techniek inhoudt en wat de voordelen voor uw gevel zijn.

Kaleien
Wat is Kaleien

Kaleien is eigenlijk een eeuwenoude schildertechniek waarbij twee dunne lagen kalk met een pigment op de muren wordt aangebracht met een blokkwast. Bovenop die laag worden nog een waterafstotende en vuilafstotende laag aangebracht, zodat de gevel opnieuw bestand is tegen weer en wind. Meestal wordt er gekozen voor een witte gekaleide gevel, maar een kleur behoort zeker ook tot de mogelijkheden.

fMwTMJxhiv_acrylaatverf-gevel-kaleien (1).jpeg
Knokke-kaleien-15.jpeg
Een decoratieve techniek die uw gevel beschermt

Veel mensen kiezen ervoor om hun woning of gevel te laten kaleien, omdat het een ideale techniek is om kleine putjes, barsten of onregelmatige voegen in de buitenmuur esthetisch weg te werken. Het is dus enerzijds een decoratieve techniek, maar kaleien beschermt uw gevel ook heel goed tegen alle weersomstandigheden.

Uw gevel kaleien biedt tal van voordelen

Het belangrijkste voordeel van gekaleide gevels is dat deze beschermd zijn tegen slagregen en andere weersomstandigheden. Verder is de kalkpleister die wordt gebruikt voor de kaleitechniek zeer dampopen, waardoor vochtproblemen geen kans krijgen. Zo kan er geen vocht binnendringen tot binnen en kan opgenomen vocht wel weer naar buiten ontsnappen. Uw gevel blijft dus steeds ademen.

De kaleitechniek zorgt er ook voor dat de gevelstructuur behouden blijft en dat uw muur een zachtere uitstraling krijgt. Wist u trouwens dat u ook uw binnenmuur kunt kaleien? Dat wordt steeds vaker bij nieuwbouwwoningen gedaan.

Knokke-kaleien-3.jpeg
bottom of page